Hizmet İhracatı Türkiye’nin Ana Yolu
Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB) Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, “Cari açığımızı azaltmak, döviz girdisini artırmak istiyorsak hizmet ihracatı bizim için yan yol değil ana yoldur. Çünkü Türkiye ihracatının yaklaşık üçte biri hizmet ihracatçıları sektörü tarafından yapılıyor.” sözlerini kullandı.
Dernekten yapılan açıklamaya göre HİB, 2022 yılında en çok ihracat yapan firmaları ödüllendirdi. Törene Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, HİB Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç ve sendika üyeleri katıldı.
Açıklamada tören konuşmasına yer verilen HİB Yönetim Kurulu Lideri Avdagiç, hizmet ihracatçılarının sadece kendi departmanlarına değil, Türkiye ihracatına da katkı sağladığını belirtti.
Çok genç bir birlik olmalarına rağmen kısa sürede 89 milyar dolarlık ihracata ulaştıklarını belirten Avdagiç, kuruluşları yeni olmasına rağmen tecrübelerinin oldukça köklü olduğunu ve Türkiye’nin ihracatta güçlü ve rekabetçi bir yer edindiğini kaydetti. Bu bilgi birikimiyle dış pazara
Avdagiç, “Dünya pazarındaki yerimizin giderek genişleyeceğinden ve Türkiye’nin küresel hizmet sektörünün yükselen yıldızı olacağından hiç şüphem yok. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında kendimize 100 milyar doları aşan bir hedef belirledik. Bu bağlamda hem Eximbank’ın ihracatçıya verdiği krediler hem de Merkez Bankası’nın “son dönemde aldığı günlük reeskont limitini artırma kararı ihracatçılara can simidi oldu.” sözlerini kullandı.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın 2028 yılı için hizmet ihracatında 200 milyar dolar hedef koyduğunu belirten Avdagiç, şöyle devam etti:
“Bu amaç bize iki gerçeği gösteriyor. Sektörün bunu yapabilecek potansiyeli var ve devletimiz de bize güveniyor. Hizmet ihracatçıları olarak bizler ülkemizin yurt dışındaki yüzüyüz. İhracatçılarımız gerektiğinde girişimci ruhlarıyla, Türkiye’nin en büyük ihracatçısı oluyorlar. Mal üreten ihracatçılarımızın en büyük destekçileri Hizmet ihracatçılarımız, bulundukları pazarlarda mal üreten ihracatçılarımızın en büyük destekçileridir. Firmalarımızı ve ülkemizi tanıtarak yeni kanallar açar, yeni fırsatlar yaratırız. Katkı sağlamaya çalışırız. Dünyanın farklı coğrafyalarında ülkemiz ekonomisine katkı sağlamak, daha fazla istihdam yaratmak ve refah düzeyimizi yükseltmek istiyorsak eminiz ki cari açığımızı azaltmak, döviz girdisini artırmak istiyorsak hizmet ihracatı bizim için ikinci plandadır. Karayolu değil anayol.Çünkü Türkiye ihracatının yaklaşık 1/3’ü hizmet ihracatçıları şubesi tarafından yapılıyor.7 trilyon dolarlık dünya hizmet ihracatından daha fazla pay alırsak bu genel ihracatımızı da artıracaktır. Çünkü sektörümüzün temel özelliği hizmet ihracatçısı koludur. “Aynı zamanda hızlanma yeteneği de var.”
Avdagiç konuşmasında, devlet üniversitelerindeki uluslararası öğrencilere yönelik ücret politikasının gözden geçirilmesi gerektiğini, kamu üniversitelerinde makul bir düzenlemenin eğitim alanında ihracata da katkı sağlayacağını belirtti.
“Türkiye’yi ihracatta ilk 10 ülke arasına almayı hedefliyoruz”
TİM Başkanı Mustafa Gültepe de hizmet ihracatının geçen yıl 50 milyar dolar dış ticaret fazlası verdiğini, dengenin ihracat lehine artmaya devam edeceğini belirtti.
Yeni yüzyıla girerken Türkiye’nin özgüveninin çok daha yüksek olduğunu belirten Gültepe, şöyle konuştu:
“Bu anlamda Türkiye’yi ihracatta ilk 10 ülke arasında ortalara çıkarmayı hedefliyoruz. Hedefin çok yüksek olduğunu biliyoruz, 100 yıl önceki azim, heyecan ve kararlılıkla çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bu yılın Ocak-Eylül döneminde hizmet ihracatımız 75 milyar doları aştı. Türkiye bu hedefini nitelikli iş gücüyle başarabiliyor. “Bu alanda fark yaratmaya devam edeceğiz. Biz iş kültürümüzle eşsiz bir toplumuz. Mal ve hizmet ihracatını birbirinden ayırmadan bir bütün olarak görüyoruz. Ödül alan tüm firmalarımızı tebrik ediyorum” dedi.
Konuşmaların ardından 2022 yılında 18 kategoride en çok ihracat yapan firmaların temsilcileri ödüllerini Ticaret Bakanı Ömer Bolat, TİM Başkanı Mustafa Gültepe ve HİB Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç’in elinden aldı.