Sağlık

Aşkın Yıpranma ve Bitme Payı Var mı?

Profesör Doktor. Tayfun Uzbay ülkemizin en değerli ve evrensel bilim adamlarından biridir. Tıbbi farmakoloji alanında yaptığı çalışmalarla alana ışık tutan ve aynı zamanda yazmış olduğu çok değerli kitapları “okumayı” hak eden bir yazar. Tayfun hocamdan konuştuğum zaman ona ve yokluğunda hep “Okuyanlar bol olsun” derim. Sonunda bu dileğimi burada, Onedio Yazio’daki köşeme taşımaya karar verdim ve onun izni ve katkılarıyla, 2019’da yazmaktan gurur duyduğum hocamın son kitabından bazı bölümleri ve arka kapağını sizlerle paylaşmaya başlıyorum. bir dizi.

prof. Tayfun Uzbay, İnsan ve Hatalar adlı kitabında bu yanılgıların nedenlerini şöyle açıklıyor; Kavram yanılgılarının nöropsikolojisini, nörobiyolojisini ve nörokimyasını kapsar.

Kitabın arka kapağına yaptığım yorumda; “Ülkemizde bilim dünyasının en değerli isimlerinden biri olan Tayfun Uzbay Hoca’nın aşkta, bilimde, özgüvende, akılda, hafızada, sebepler ve sonuçlarda nasıl yanıldığımızı gösteren bu eşsiz kitabı ‘ruh’u ortaya koyuyor. Zamanın ‘ihtiyaç anında bize. ‘Yapıyor, çok iyi yapıyor’ dedim. Şimdi bu yazımda sizlere Tayfun Hoca’nın İnsan ve Yanılgılar kitabından aşkın yıpratmalarını konu alan bir bölümü nokta ve virgüllere dokunmadan paylaşacağım ve iyi yapacağımı düşünüyorum.

Aşkın bir bıkkınlık ve bitme duygusu olduğundan bahsetmiştik.

Ancak beyindeki ödül sistemi sağlıklı bir şekilde çalışmaya devam ettiği sürece insanlar için seksin bir devamlılığı vardır. Aşk elle tutulur ve gözle görülür bir nesne değildir. Beyin ve zihin ikileminde olduğu gibi aslında bir aşk ve seks ikileminden de söz edebiliriz. Beynin zihinsel aktiviteleri nasıl ürettiği hakkında bilmediğimiz çok şey var. Aynı şeyi aşk için de söyleyebiliriz. Dünya nüfusunun yarısı kadın, yarısı erkektir. Kalabalığın içinde Ali neden Fatma’ya değil de Ayşe’ye aşık olur, Etrafta ondan daha uygun ve uygun erkek varken teorik olarak orta bir noktaya varılması imkansız olan Ali’ye Ayşe neden tutkuyla çekilir? İmkansız yemekler nasıl ortaya çıkıyor? Bu sorulara net ve açıklayıcı bir cevabımız yok. Bunun böyle olduğunu biliyoruz, çünkü folklora, edebiyata, sinemaya ve daha birçok sanata ilham vermiş, kimi imkansız, kimi zıt, kimi alakasız birçok aşk hikayesi var. Söylediklerimi yetersiz bulursanız, kitabı okumayı 10-15 dakika bırakın, internete girin, baştan savma bir müzik dinleyin ve sözler üzerinde düşünün. Hemen hemen tüm müzikler burada sorduğum sorulara cevap arıyor. Mesela Selahattin Pınar’ın değerli eserlerinden biri olan “Ben o zalim kadını nasıl sevdim” sözü hangi soruya cevap arar? Sözde Görünmez Beyin gibi, aşkın da görünmeyen bir yanı vardır ve biz onu hâlâ keşfedebilmiş değiliz.

Tahterevallinin bir ucunda aşk otururken, diğer ucunda daha somut ve net olan seks vardır. Seksin amacı aşktan çok daha gerçekçidir. Sonunda bir ödül vardır ve bu şekilde insan tipi devam eder. Üstelik beyinde ve cinsiyetle ilgili tüm vücut modüllerinde neyin, nasıl, hangi sistemlerle olması gerektiğini çok iyi biliyoruz. Yani işlevsel olarak seksin pek çok bilinmeyeni veya gri alanı yoktur. Belirsizlikler tamamen sosyokültürel baskılardan ve şehir efsanelerinin getirdiği yanılgılardan kaynaklanmaktadır. Ayrıca tek eşli miyiz yoksa çok eşli miyiz? Antropologlar, sosyologlar, evrimsel psikologlar ve sosyal genetikçiler buna büyük ölçüde yanıt veriyor. Ya kabul edersin ya da etmezsin. Ne bileceksin.

Aşk ve seksi ayırmak ya da tahterevalliye bindirmek yerine, el ele tutuşmak ve el ele tutuşmak en makul yaklaşım gibi görünüyor.

Aşk ve seks, aslında birbirini tamamlaması gereken değerli insani duygular ve eylemlerdir. El ele tutuşup birlikte yürüyebilecekler mi? Ya da nasıl yürüyebilirler? Mutlaka uygulayanlar vardır. Peki, son kullanma tarihi ve yıpranma süresi var mı? Kesinlikle vardır, ancak tek başlarına deneyimlendiklerinden daha uzun bir mühlet olacaktır. İkisi bir ömür boyu baş başa bir coşku ve uyum içinde devam edebilecek midir? Bence bu bir sorun, çok fazla sorun. İnsan çok sosyal bir varlıktır. Çok meraklıdır ve keşfetmeyi sever. Yeni zevkler getirecek yeni keşiflere de son derece açıktır. Şimdilik bunu saçmalıklarla örtmeye ve yeni keşiflere gizlice girmeye çalışıyor, ancak gelecekte bağların daha kısa ve daha açık sözlü olacağına dair işaretler var. Bu, farklı bölümlerde farklı fiyatlandırılır. Kimine göre aile ve ahlak el ele gider, kimine göre ise insanlar kendileri hakkında daha samimi ve samimi konuşurlar ve bu daha ahlaki bir durumdur. Neoliberal kapitalist sistem de dünyayı güzelce boğdu. Birçok alanda olduğu gibi, evlilikler de şirketleşmeyle ters gidiyor. Tarım devrimi sonrasında ortaya çıkan mülkiyet sorunu, değişen dünya koşullarında kaçınılmaz olarak bir değişime uğramaktadır.

Buradaki bir diğer yük de erkekler için evlilikte cinselliğin sıradanlaşması ve zamanla ortadan kalkmasıdır. Diğer açlık ve eksikliklerde olduğu gibi cinsel isteğin şiddeti giderildikçe azalır. Evliliğini eşiyle birlikte ikamet şeklinde sürdüren erkeklerin sayısı oldukça fazladır. Pek çok erkeğin yaşla birlikte düşmeye başlayan testosteron seviyeleri nedeniyle cinsel istekleri azalır ve partnerleriyle cinsel bir mola vermeye başlarlar. Erkekler bu arayı gerginlik, uykusuzluk, iş yoğunluğu ve diğer bahanelerle telafi etmeye çalışsa da asıl sorun testosteron seviyelerinin kademeli olarak düşmesidir. Gerçekte, düşük testosteron sadece yaşa bağlı bir şey değildir. Bağın sıradanlığı ve seyrekliği de hormonları bir miktar tembelliğe itebilir. “Çalışan demir parlar” tabiri sözde tam da bu tür durumları açıklamayı amaçlıyordu. Öte yandan, böyle bir durumda heyecan verici yeni bir partner, testosteronu yeniden yükseltebilir. Bazı kişi ve kaynaklara göre orta yaş krizi (andropoz) yaşayan erkekler için “yeni aşk” testosteron salgılanmasını artırarak cinsel yaşamın yeniden başlamasına yol açarak kendilerini daha genç, daha dinamik ve tatmin olmuş hissetmelerini sağlar. Ancak bu klişe yaklaşımla yeni bir aşk arayışına giren ve hayatının aşkını ikinci ya da üçüncü denemede bulanların değerli bir kısmı yine yanılıyor.

Bu bağlamda, okuyucuyu ikna etmek için aşağıdaki argümanları masaya yatırabilirim.

Birincisi, sadece testosteron değil, diğer birçok hormon da monoton yaşamınızda heyecan verici değişikliklerle normal işlevine döner ve depresif ruh haliniz daha neşeli hale gelir. Eskinin üzerine yeni bir aşk olarak sizi heyecanlandıran şey aslında değişim ihtiyacını karşılamanın bir yansıması olabilir. İkincisi, tutkulu aşklar sonrasında ortaya çıkan yeni aşktaki hormon artışının monoton hayatınızdaki değişiklikle mi yoksa aşkın kendisiyle mi ilgili olduğunu ayırt edecek gerçek bir bilimsel bilgiye sahip değiliz. Ancak biliyoruz ki belli bir yaştan sonra dinamik bir yaşam tarzıyla, örneğin aktif olarak spora ve antrenmana yönelmekle birlikte hormonlar da artıyor. Testosteron eksikliği ve hayatta köklü bir değişiklik yapma isteği ile ortaya çıkan orta yaş krizi, doğru analiz edilemez ve farkında olunmazsa daha sonra telafisi olmayan bazı aksiliklere yol açabilir. Sadık olduğunu bildiği erkek ya da kadınların ihanetiyle sarsılan başka erkekler ve kadınlar da var, orta yaş krizi yaşayan erkekler yüzünden bozulan evlilikler var, gücün yükselişinin yeni cinsel ilişkiden kaynaklandığını düşünen erkekler var. partnerin ruh eşi sevgisi ya da aşık olduklarına inananlar yüzünden yaşadıkları güç patlamasından vazgeçmemek için. Üstelik yeni partnerle aşinalık başlayıp güç tekrar azalmaya başladığında geride bıraktıkları eşin ona tercih ettiklerinden daha uyumlu olduğunu büyük bir pişmanlıkla düşünmeye başlayanların veya yeni partnerin peşinden koşmaya başlayanların sayısı da artıyor. üçüncüsünün, ikincisinin yürümediğini söylemesi de önemli. Evlilik yakınlığına ve tekdüzeliğine tepki olarak cinsel motivasyonla inşa edilen yeni bir evin eskisinden daha çürük olması da mümkündür.

Bu yanılgılardan en çok çocuklar etkilenir. Çocukların boşanmadan nasıl etkileneceği ve yeni partnerle açılan yeni sayfa çoğu zaman bilinmez ve çoğu zaman ihmal edilir. Sağlıksız ebeveyn ayrılıklarının çocukların ruh sağlığındaki kırılganlığı artırdığını, onları uyuşturucu kullanımına yatkın hale getirdiğini ve sosyal ilgilerini sağlıklı bir şekilde geliştirme yeteneklerini olumsuz etkilediğini biliyoruz. Buradaki analizimin cehenneme dönüşen, iki tarafın hiçbir şekilde bir arada yaşamasının mümkün olmadığı ve bunun sonucunda çocukların zarar gördüğü durumları kapsamaması adettendir. Sadece şunu söylemeye çalışıyorum eskisini tasfiye ederek yeni ilişkilere başlarken beyniniz yani duygularınız yani sezginiz sizi ne derse desin yanıltabilir dolunaydan kaçarken tuzağa düşebilirsiniz. yağmur ve evlilikteki monotonluğun ancak testosteron düşüklüğüne bağlanabileceği ve yeni bir bağın testosteron artışına bağlanabileceği ve buradaki aşk yanılgısı hayatınızın ilerleyen dönemlerinde başka sorunlara neden olabilir. .

Ardında incinmiş ve intikam peşinde koşan kadınları ve duygusal olarak yaralı çocukları bırakarak uzun soluklu yeni bir tatmin arayışıyla testosteronun sesini dinleyen erkeklerin yeni açılan beyaz sayfalarına yazmaya başladıkları şeyler anlamsız gelmeye başlayacak. zaman. Hata mutlak ise, bu yeni beyaz sayfa, terk edilenlerin, terk edilenlerin ve az çok her zaman birlikte kaybeden yeni gelenlerin hikayesiyle devam eder. Böyle bir dramayı önlemek için olsa da, bazı Yahudi topluluklarında boşanma imkansızdır. Hristiyanlıkta “Katolik Nikah” adı verilen kurum boşanmayı imkansız kılıyor. Katolik evli çiftler boşansalar bile dini inançları gereği karı kocadırlar. İslam ise çok faydalıdır, özellikle erkekler lehinedir. Birden fazla eşe izin veren mezheplerin yanı sıra muvakkat nikâh da vardır.

prof. Dr. İsmail Tayfun Uzbay Kimdir?

1982 yılında İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden mezun oldu. Doktorasını 1992 yılında Gülhane Askeri Tıp Fakültesi (GATA) Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı’nda tamamladı. Birebir tıp fakültesinde 1995 yılında doçent, 2003 yılında profesör ünvanını aldı. Bölüm. 1997-1999 yılları arasında ABD’de University of North Texas ve İtalya’da University of Cagliari’de araştırma görevlisi olarak çalıştı. 2003-2011 yılları ortalarında GATA Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanlığı, 2011-2013 yılları arasında GATA Yüksek Bilim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı. 2003-2012 yılları ortalarında TÜBİTAK Ulakbim Türk Tıbbi Rehberi Komisyonu üyeliği, 2004-2012 yılları arasında ise Sağlık Bakanlığı Özel Bağımlılık Tedavi Yöntemleri Bilim Kurulu üyeliği yaptı. 2007-2016 yılları arasında Türk Eczacılar Birliği (TEB) misyonunu yürütmüş, Eczacılık Akademisi Bilim Kurulu üyeliği ve 2016-2019 yılları arasında Eczacılık Akademisi Başkanlığı yapmıştır. Halen Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Bilimler Anabilim Dalı Başkanlığını yürütmektedir. Ayrıca Nöropsikofarmakoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (NPFUAM) müdürü ve Rektör Danışmanlığı görevlerini yürütmektedir. 43. Dönem (2021-2023) TEB Merkez Komite üyesidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
adalar escort
arnavutköy escort
ataşehir escort
avcılar escort
bağcılar escort
bahçelievler escort
bakırköy escort
başakşehir escort
bayrampaşa escort
beşiktaş escort
beykoz escort
beylikdüzü escort
beyoğlu escort
büyükçekmece escort
çatalca escort
çekmeköy escort
esenler escort
esenyurt escort
eyüp escort
fatih escort
gaziosmanpaşa escort
güngören escort
kadıköy escort
kağıthane escort
kartal escort
küçükçekmece escort
maltepe escort
pendik escort
sancaktepe escort
sarıyer escort
şile escort
silivri escort
şişli escort
sultanbeyli escort
sultangazi escort
tuzla escort
ümraniye escort
üsküdar escort
zeytinburnu escort
istanbul escort
betturkey
jojobet
deneme bonusu veren siteler