5 TBMM’de OHAL KHK’sı
Olağanüstü hal (OHAL) kapsamında çıkarılan 5 Cumhurbaşkanlığı kararnamesi daha TBMM’ye sunuldu.
Olağanüstü hal kapsamındaki kamu alımları, alacaklar ve sosyal tesislere ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararnamesinde; Afet bölgesinde genel hayatı etkileyen ihale ve sözleşmelere, vergi daireleri tarafından konulan hacizlere, kamu sosyal tesislerine kaynak aktarımına ve bazı kamu alacaklarının tahsilatının ertelenmesine ilişkin tedbirler alınmıştır.
OHAL bölgesindeki mahalli idareler, resmi belgeler ve diğer hususlara ilişkin kararnamede; Fiili imkânsızlık halinde il özel idaresi, belediye ve bağlı kuruluşları ile üyesi oldukları mahalli idare birliklerinin meclis toplantılarının 31 Mart 2023 tarihine kadar ertelenmesi öngörülmüştür. Zorunlu olan beyan süresi OHAL bölgesinde yer alan veya deprem bölgesinde faaliyet gösteren dernekler için ‘5253 sayılı Dernekler Kanunu’na göre OHAL süresi içinde durdurulmuştur. OHAL kapsamındaki illerde bulunduğunu belgeleyen kişilerden kayıp veya kullanılamaz durumdaki nüfus cüzdanı, oturma izin belgeleri, çalışma izin ve çalışma izni muafiyet belgeleri, pasaport ve sürücü belgelerinin düzenlenmesinde harç alınmayacağı öngörülmüştür. . Yabancıların sınır dışı edilmelerine ilişkin değerlendirme ve karar verme süresinin 48 saatten 72 saate, geri gönderme merkezlerine götürülme süresinin 48 saatten 96 saate çıkarılması düzenlendi. GÖZALTI SÜRELERİNİN UZATILMASI Olağanüstü hallerde veya bu iller ile diğer illerin ortasında, arama kurtarma ve diğer yardım faaliyetlerine katılmak amacıyla araçların trafik kurallarını ihlal etmesi nedeniyle kesilen bazı idari para cezalarının geri alınmasına ilişkin düzenleme yapıldı. . Taksirle kasten öldürme, taksirle öldürme ve nitelikli dolandırıcılık suçları bakımından tutukluluk sürelerinin uzatılması öngörülmüştür. Deprem felaketinden etkilenen üniversite öğrencilerinden katkı payı ve tahsilat bedeli ödemelerinin bahar döneminde tahsil edilmemesi, daha önce alınan bahar dönemi ödemelerinin iade edilmesi amaçlanmıştır. Milli Eğitim Bakanlığından kaynak aktarılması, ücretsiz yatılı ve burslu olarak öğrenim gören öğrencilerin aynı ilde veya başka bir ilde yerleştirilmesi durumunda 2022-2023 Eğitim-Öğretim yılı sonuna kadar burslarının kesilmeyeceği öngörülmüştür. veya özel eğitim kurumlarına geçiş. Ayrıca, deprem nedeniyle anne ve babası veya velisi ölen öğrencilere eğitim desteği sağlanması, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi okul ve kurumlar ile döner sermayeli işletmelerde kalan depremzedelere verilen hizmetlerin ücretsiz olarak karşılanması, bakanlık bütçesinden 2 yıl süreyle açılmasına izin verilen özel eğitim kurumları. Okul bünyesinde faaliyete başlama zorunluluğunun 3 ay süreyle sona ermesi ve kapatılan veya kapatılan özel öğretim kurumlarının bölümü ve teslim etmesi gereken belgeleri teslim edememesi durumunda idari para cezası verilmemesi amaçlandı.
Sosyal hizmetler alanındaki kararnamede; Yurt genelinde kapasitesi boş olan kurumda enkazdan sağ çıkıp malul olan kişiler ile evini kaybeden veya evinden çıkmak zorunda kalan yaşlıların aralıklı olarak hizmet alabilmesi için düzenleme öngörülmüştür. Bakım alacaklıların nakledildiği illere Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı çalışanlarının geçici olarak atanabileceği düzenlendi. Bakım, sosyal ve ekonomik güçlendirme, koruyucu aile ödemeleri ile yaşlı ve engelli aylıklarının geri ödenmediği düzenlenmiştir.